04 March 2008

Premiile Gopo sau despre prea putine filme



Aseara s-au decernat premiile Gopo. Nominalizatii au fost putini, iar filmele castigatoare au fost si mai putine. Adica doua. Fara sa lungim vorba, o sa va spun ca 4 luni, 3 saptamani si 2 zile a luat acasa trofeele pentru cel mai bun film de lung metraj, cea mai buna regie, cea mai buna actrita intr-un rol principal, cei mai buni actor/actrita in rol secundar, imagine, sunet si scenografie. Plus premiul publicului.
Celalalt castigator, California Dreamin', a luat premiile penru cel mai bun scenariu, cel mai bun actor intr-un rol principal, sunet, costume si premiul Tanara speranta pentru Tudor Voican, pentru scenariul filmului.
Toate bune si frumoase pana aici, mai ales ca cele doua filme au meritat din plin toate onorurile pe care le-au primit in ultimul an.
Dar doar atat? Romania e in stare sa produca, intr-un an, doua filme ok? Cand stai sa te gandesti la istoria filmului romanesc, doua filme sunt multe. Dar, cand te gandesti la proiectele care trec anual prin selectiile CNC si care nu ajung sa fie produse din lipsa de fonduri sau din alte motive, doua filme , oricat de bune, sunt putine. Prea putine pentru a putea vorbi despre noul cinema romanesc.

No comments: